De Staatskrant

Post Info TOPIC: Arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen van Michel de Klerk.
Ivo Stork

Date:
Arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen van Michel de Klerk.
Permalink   


Toch vreemd dat dit wereldberoemde voorbeeld van sociale woningbouw overzien is door de staatskrant. Het gaat niet alleen om `Het Schip' maar ook om de twee blokken direct aan het plantsoen. Ik citeer de webstek van het museum:

``De Spaarndammerbuurt was aan het eind van de negentiende eeuw opgezet voor de arbeiders in de nabijgelegen nieuwe havens. Plantsoenen kwamen er pas na een aanpassing van het stratenplan dat nodig was geworden door de nieuwe woningwet. Het Spaarndammerplantsoen werd zo een groene oase in een bakstenen omgeving. De bebouwing eromheen werd vanaf 1913 overgelaten aan de jonge aannemer Klaas Hille, die wat meer ambitie had dan de meeste van zijn collega's. Zijn architect, De Klerk, kwam met iets bijzonders. De gebruikelijke rijen smalle, grauwe woonhuizen zijn omgevormd tot wijdse en monumentale arbeiderspaleizen, in opvallende kleuren baksteen. Toen de bouwcrisis als gevolg van de Eerste Wereldoorlog Hilles werk na één blok verder onmogelijk maakte, schoof de gemeente het tweede project door naar woningbouwvereniging Eigen Haard. Samen kregen ze vervolgens ook nog opdracht voor het beroemde derde blok bij het Spaarndammerplantsoen, Het Schip. Op een onmogelijk driehoekig perceel wist De Klerk hier de meest wilde vormen samen te smelten tot een onvergetelijk en wereldberoemd geheel. De bouw leidde tot felle discussies, maar het blok is er in zijn volledige excenticiteit gekomen. Over het belang hiervan zegt Jos Keppler: 'Als wij nu vol bewondering naar Het Schip kijken is dit niet vanuit een nostalgische terugblik. Dit gebouw is een statement voor de sociale woningbouw, het geeft ons de steun om met eenzelfde respect voor bewoners verder te bouwen.''


__________________
Mo

Date:
RE: Arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen van Michel de Klerk.
Permalink   


Beste Ivo,
dit wereldberoemde voorbeeld van sociale woningbouw is niet "overzien" door de staatskrant.

Maar je begrijpt dat de staatskrant niet van "nat vingerwerk" houdt en ook het weerwoord niet met de Franse slag kan worden afgedaan.

Zoals met alles dienen we rekening te houden met mensen die vinden dat deze uit de eerste wereldoorlog stammende sociale woningbouw zo snel mogelijk moet worden gesloopt.

Dit los van het feit dat ze in het buitenland dit soort "crisis-architectuur" prachtig vinden.

Waar het om gaat is dat het op geen enkele wijze nog voldoet aan de eisen die gelden voor moderne stadsdeelhuisvesting. Hoe aardig het er ook uit ziet.

Net als alle andere zaken die voor de Canon van het Westerpark worden aangedragen, bepalen de lezers van de staatskrant uiteindelijk of `Het Schip' en de twee blokken aan het plantsoen in de Canon thuis horen.__________________
Hans van Doorn jr.

Date:
RE: Arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen van Michel de Klerk.
Permalink   


Van buiten misschien heel aardig om naar te kijken. Maar om er in te kunnen wonen moet je wel een heel groot liefhebber zijn van architectuur en benauwende kamertjes.

__________________
Ivo Stork

Date:
RE: Arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen van Michel de Klerk.
Permalink   


Beste Mo en Hans Jr,

Interessante reactie van jullie, deze woningen zijn te klein en te benauwd voor de arbeider. Naar de huidige maatstaven misschien wel, maar naar de toenmalige standaard niet. Deze woningen dient men te vergelijken met het toenmalige alternatief: de krotten in de Jordaan en op Kattenburg. Verder waren de woningen degelijk en stortten zij niet in tijdens hun bouw zoals in De Pijp. Ook moet men niet vergeten dat de arbeiders toendertijd vrijwillig lid werden van woningbouwverenigingen, zij moesten daar echter wel lidmaatschap voor betalen; hetgeen zij deden om hun woonsituatie te verbeteren. Inderdaad, nogmaals een warm pleidooi voor opname in de Canon van Westerpark.

__________________
Page 1 of 1  sorted by


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard